Australia kutsuu Mikko Ilosta

2.11.2017

Mikko Ilosen kisakausi 2018 käynnistyy jo marraskuun toisella puoliskolla, jolloin hän lentää  Sydneyihin pelaamaan maailman vanhimpiin kansallisiin kisoihin lukeutuvan Australian Openin (23.-26.11.)

”Yhteistyökumppanini Kone on pitkään toivonut minun matkustavan Australiaan heidän  asiakastilaisuutensa. Nyt se järjestettiin yhdistäen matkaan European Touriin lukeutuva Australian PGA (30.11-3.12).

"Australian Open  tulee käytännössä bonuksena. Kun noin pitkälle matkustaa, on hyvä yhdistää siihen toinen kisa.  Pyysin villiä korttia ja se järjestyi.”

Australian Open pelattiin ensimmäisen kerran 1904 ja voittajien listalta löytyy tukku maailmantähtiä kuten  Jack Nicklaus, Rory McIlroy, sekä  Jordan Spieth, joka oli paras 2014 ja 2016, näiden välissä toinen 2015.

Ilonen kutsuttiin Australian Openiin myös loppusyksystä 2000 Amateur Championshipin voittajana.

Vuodesta 2014 lähtien Australian Openissa on ollut tarjolla kolmelle ensimmäiselle paikka Open Championshipiin. Näin on tilanne myös marraskuussa The  Australian  Golf Clubilla pidettävässä kisassa.

Menestymällä Ilonen saattaa napata jo marraskuussa paikan Carnoustiessa heinäkuussa 2018 pelattavaan majoriin.

Vaikean kauden upea lopetus

Vuosi 2017 oli Mikko Iloselle uran 17:s European Tourilla. Ensimmäisillä kausilla 2001-2002 hän pelasi rajoitetun pelioikeuden tarjonneilla korteilla, samoin 2006, jolloin Ilonen raivasi tiensä hienosti vain yhdeksän ET-kilpailun menestyksillään takaisin pääkiertueelle.

Vuosi 2006 mahdollisti kymmenen vuoden menestysjakson 2007-2016, jolloin Ilosen tähti loisti kirkkaana ET:lla, tuoden viisi voittoa ja nousun lähes 1,5 vuoden  ajaksi maailmanlistan sadan joukkoon.

Päättyvä kausi ET:lla muodostui Iloselle todella työlääksi.

”Olo svingaamisen kanssa ei ollut hyvä, olin ollut jo loppukaudesta 2015 melkoisen kujalla lyöntieni kanssa. Vasta heinäkuun alussa 2016, lähes vuoden mittaisen pimeän jakson jälkeen sain pienellä oivalluksella tekniikasta kiinni. Kyse oli lähinnä svingin käynnistämisen ajatuksesta”, Ilonen kertoo.

Kauden 12 ensimmäistä kisaa heinkäkuun alkuun mennessä olivat tuottaneet ansioita vain reilut 80 000 euroa. Uhka European Tourilta putoamiselle vaikutti erittäin suurelle.

”Olin ajanut itseni hyvin ahtaaseen rakoon työpaikan uusimisen suhteen. Se, että kykenin kääntämään tulokset pari astetta kovemmiksi, oli kova nousu, hatunnoston arvoinen venyminen”, Ilonen huokaa.

Seuraavat seitsemän kisaa olivatkin hyvää ilotulitusta, joka ei kuitenkaan jaksottaisuutensa johdosta tuottanut palkintosijoja.

”Olin myös hieman onnekas, kun joku matemaatikko ET:lla oli tehnyt arviointivirheen. Uuden Acces Listin avulla pyrittiin tukeman niitä pelaajia, joiden kategoria ei mahdollista pelaamista isoissa kisoissa. Nyt minä ja muutama muu konkari sammei tätä kautta pelastuksen ja paikan ET:lle vuodeksi 2018. Sinettiä vaille valmiina on päätös, jonka mukaan vuonna 2018 palataan vanhaan malliin. Rahalistan 110 parasta uusii korttinsa ja Access List jää historiaan”, Ilonen ennakoi.

Motivaatio on vahva

Heikko kausi ei heilauta Mikko Ilosen isoa kuva uransa jatkosta.

”Kauden 2016 olympialaisten jälkeen tein itselleni sitoumuksen ainakin neljän vuoden täydestä panostuksesta. Olo on golfin osalta jopa huomattavasti pirteämpi ja luottavaisempi kuin vuotta aiemmin. Tuntuu siltä, että  hyvinkin voisin jo nyt sanoa pelaavani pari vuotta ilmoitettua pidempään ja todella kunnianhimoisesti.”

Harjoitusleirille Floridaan

Australian kisojen jälkeen Mikko Ilonen lentää joulukuun ensimmäisellä viikolla suoraan Etelä-Floridaan, jossa hän on perheensä kanssa leireillyt myös kahtena edellisenä talvena.

”Joulukuun pyrin ottamaan hieman edellisvuotta rennommin. Tammikuussa harjoitustahti tiivistyy ja ensimmäisenä pelattavien Lähi-Idän kisojen aikaan tammikuun toisella puoliskolla pyrin olemaan jo hyvässä valmiudessa. Tulen alkuvuodesta pelaamaan muutaman sellaisenkin pienemmän kisan jotka aiemmin on jätetty väliin.”

”Ihan täysillä olen touhusa mukana, tavoitteet majoreihin pääsemiseksi ja niissä pärjäämiseksi elävät yhtä vahvoina kuin aiemmin”, Mikko Ilonen vakuuttaa lopuksi.

Mikko Ilonen European Tourilla 2017:

21 kilpailua, 12 jatkoonpääsyä,

keskimääräinen sijoitus kilpailuissa 60:s

keskiarvo 71,44 lyöntiä,

Sijoitus rahalistalla 111:s, 347 000 euroa

Mikko Ilosen kauden huiput 2017:

-Seitsemän kisan jakso heinäkuun puolivälistä jonka aikana:

-Kaksi top ten-sijoitusta

-Saavutti koko kauden ansioistaan 264 000 euroa tuon jakson aikana.

-Pelasi kierroksen parhaan tuloksen Skotlannissa sekä Saksassa kahden lyönnin marginaalilla. Molemmissa tulos 65, seitsemän alle.

-Sveitsin kisassa paras pelaaja viikonloppuna, 66-64.

-Teki Hollannin osakilpailussa ET:n 1000:nnen hole in onen.

-Voitti ET:n reikäpelikisassa Matthieu Pavonin avauskierroksella 8/7

 

Koko uralla 381 kisaa ET:lla

Viisi voittoa, neljä toista sijaa, kolmasti kolmas ja yhteensä 37 kertaa kärkikymmenikössä

Ansiot 7,4 miljoonaa euroa

paras sijoitus maailmanlistalla 37:s