Mikko Ilonen haastaa Jordan Spiethin ja Jason Dayn Australian Openissa

22.11.2017

Mikko Ilonen sai kutsun torstaina Sydneyssa käynnistyvään Australian Openiin, joka on yksi maailman merkittävimmistä klassikkokisoista.

Se pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1904 samalla The Australian Golf Clubilla kuin tuleva kisa.

 

Avoimista mestaruuskisoista vain The Open Championship ( 1860 ) , US Open ( 1895 ) ja South African Open ( 1903 ) ovat vuonna 1904 ensimmäisen kerran pelattuja Australian Openia ja Canadian Openia vanhempia.

"Klassikkosarjaan" voidaan kuudenneksi nostaa myös French Open ( 1906 ), joka  Manner-Euroopan Openeista omaa pisimmät perinteet.

Australian Openin painoarvoa nostaa se, että kilpailu on ensimmäinen kymmenestä Iso-Britannian ulkopuolella pidettävästä  karsinnasta, joista voi saada paikan vuoden 2018 Open Championshipiin Carnoustien kentälle.

Viikonlopun kilpailun kolme parasta, joilla ei vielä ole kategoriaa kauden

2018 kolmanteen majoriin, tulee kutsun saamaan.

Open Championship on Mikko Iloselle erityisen rakas kilpailu, jossa hän on pelannut seitsemän kertaa. Parhaat sijoitukset ovat yhdeksäs ( 2001 ) sekä 16:s ( 2006 ).

Ilonen oli mukana Australian Openissa  myös vuonna 2000, tuolloin kutsu tuli tuoreelle Amateur Championshipin voittajalle, joka oli kivikovien ammattilaisten keskuudessa 44:s.

Ilosen edellisestä kisasta on jo reilu kuukausi.

"Matka Lahdesta Australiaan oli kauden pisin. Ruostetta on vielä miehessä ja lyönnissä, niitä karistellaan pois. Keskiviikkona pelasin ensimmäisen täyden kierroksen Valderraman  ( 19.-20.10 ) kisan jälkeen. Puitteet kisapaikalla ja Sydneyssa ovat kohdillaan, on ensimmäinen visiittini tässä metropolissa, joten ihmeteltävää riittää", Ilonen kertoi viimeisen harjoituspäivänsä päätteeksi.

"Kenttä on varsin hyvä ja mukava, osittain pitkä. Se johtuu myös siitä, että oman mailan vauhti ei vielä ole parhaimmillaan tauon jälkeen."

Kilpailun ylivoimaiset suosikit ovat maailmanlistan kakkonen, urallaan jo kolme majoria voittanut Jordan Spieth, sekä isäntämaan Jason Day, joka oli vielä vuodenvaihteessa maailmanlistan ykkönen.

Day on hapuillut pelinsä kanssa ja pudonnut sijaluvulle 12:s.

Spiethilla on upea saldo Australian Openista, kolmella osallistumiskerralla kaksi voittoa ( 2014, 2016), sekä kakkostila syksyltä 2015.

Ulkomaalaiset supertähdet ovat voittaneet neljästä viimeisestä Australian Openista kolme. Rory McIlroy oli paras syksyllä 2013.

Pienen palkintosumman ( 800 000 euroa ) johdosta ulkomaisia pelaajia on mukana 156 kilpailijan joukossa vain 13.

Spiethin ja Ilosen lisäksi nimekkäimpinä ovat Ruotsin Jonas Blixt, sekä Kanadan Mike Weir, joka voitti Masters Tournamentin 2003.

Mikko Ilonen lähtee kierrokselleen torstaina kello 03.15 Suomen aikaa.

Seuraavalla viikolla hän osallistuu European Touriin kuuluvaan Australian PGA Championshipiin.

Ilosen matka jatkuu Australiasta suoraan Floridaan, jossa hän lomailee ja pitää harjoitusleiriä tammikuun alkupuolelle.

Suomeen Ilonen palaa 2,5 kuukauden matkaltaan vasta tammikuun toisella puoliskolla Abu Dhabissa ja Dubaissa pidettävien kisojen jälkeen.

Ilonen on tuoreimmalla maailmanlistalla 282:s, vuoden alussa sijoitus oli 208:s.

Hän jäi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006 ET:n rahalistalla sadannen sijan heikommalle puolelle ( 111:s), mutta uusi vahvan kortin pääkiertueelle, jolla hän on käytännössä pelannut kauden 2001 alkupuoliskolta asti yhteensä 381 kisaa ja voittanut viidesti.