You are currently viewing Golf lyönti: Aloittelijan opas

Golf lyönti: Aloittelijan opas

  • Artikkelin kirjoittaja:

Golf lyönti on pelin tärkeimmistä osista, se on myös kiistatta vaikea oppia.

Hyvä golf lyönti koostuu monista osatekijöistä. Tässä artikkelissa muutamia perusvinkkejä, joiden avulla pääset varmasti alkuun ja opit nopeasti oikeaoppisen golf lyönnin!

Golf lyönti pähkinänkuoressa

Jokaisen golf lyönnin tulisi alkaa samoista suuntaviivoista: ote, ryhti, linjaus ja pallon asento. Golf lyönnit koostuvat monista osatekijöistä – mutta nämä yksinkertaiset vaiheet auttavat sinua pääsemään alkuun!

Ote

Oikea golfin ote tarkoittaa sitä, että kätesi ovat edessäsi tai hieman rintakehän vasemmalle puolelle. Näin voit helposti heilauttaa ja lyödä palloa ilman ongelmia!

Asento

Asento on erittäin tärkeä golflyönnissä. Sinun pitäisi aina seistä pystyssä hartiat alhaalla ja rentoina – kuten urheilijan ennen kilpailua! Golffareilla on taipumus seistä jäykemmin kuin heidän tarvitsee , joten varmista, että seisot pystyssä.

Kohdistus

On tärkeää kohdistaa jalat kohteeseen ennen lyöntiä – vaikka se olisi vain harjoittelua! Golflyönnit syntyvät tai häviävät sillä hetkellä, kun linjaat lyöntisi, joten ota huomioon, mihin haluat pallon menevän ja kuinka paljon voimaa käytät. Jos jos olet vasta aloittelija, haluat lyödä palloa mahdollisimman pienellä voimalla ja välttää liikaa voimankäyttöä.

Pallon asento

Jalkojesi tulisi olla hieman hartioitasi leveämmät, jotta golflyönnit olisivat oikeassa asennossa ja tasapainossa! Golffareilla on taipumus pelata kädet ”varpaat” eteenpäin, jolloin ne putoavat poispäin vartalosta – tämä on hyvin yleinen virhe. Golfin lyönnit tulisi pelata siten, että jalat, kädet ja käsivarret ovat mahdollisimman samassa linjassa (tai tasapainossa).

Erilaiset golf lyönnit

mies tekee pitkän golf lyönnin

Mitä termi ”chip” tarkoittaa golfissa? Mitä pitchi tarkalleen ottaen on? Mitä eroja on bunkkerilyönnin ja tavallisen golflyönnin välillä?

Gol flyönneissä on monia muunnelmia, jotka vaativat erilaisia tekniikoita. Edellä mainittuja asioita: otetta, asentoa, linjausta ja pallon asentoa koskevia perusvaiheita pitäisi aina soveltaa kaikkiin lyöntityyppeihin.

Erilaiset golf pelimuodot vaativat että hallitset erilaisia lyöntejä. Perusasiat opetetaan alkeistasolla, ja lyöntivalikoimasi kasvaa ajan ja harjoittelun myötä.

Taitava pelaaja voi muuttaa lyöntejään olosuhteiden mukaan, kuten vaihtaa matalalta korkealle tai oikealta vasemmalle tai pysähtyä nopeasti.

Seuraavassa kappaleessa on lueteltu yleisimmät golf lyönnit

Avauslyönti

Avauslyönnit tehdään vuorotellen, yleensä edellisen reiän tai reikien tuloksen mukaan, ja kauimpana kohteesta olevan tiin pelaajat lyövät ensin.

Ensimmäinen lyönti voidaan lyödä millä tahansa mailalla. Koska monet suosivat ensimmäiseen lyöntiin draiveria tai muuta puumailaa, jolla lyödään pisimmät lyönnit, pisin lyönti on yleensä helpoin lyödä. Drive on avauslyönti, joka lyödään draiverilla.

Par 3 -reikien avauslyönti tehdään sellaisella mailalla, joka lähettää pallon vaaditun matkan päähän, jolloin pallo yritetään lyödä välittömästi viheriölle tai lähelle reikää.

Par 4 ja 5 rei’illä tavoitteena on lyödä avauslyönti väylälle, jossa lyönti on helpompi suorittaa loppuun. Lyhyimmillä par 4 -rei’illä pitkät lyöntipelaajat pyrkivät lyömään alkulyönnin suoraan viheriölle, jos he pystyvät siihen.

Pitkä lyönti

Täyttä swingiä käytetään pitkän lyönnin tekemiseen valitsemallasi mailalla. Lyönnin pituus vaihtelee mailasta ja pelaajasta riippuen ja on noin 80-300 metriä.

Pitchi

Pitch on 20-80 metrin etäisyydeltä lyöty korkean lentoradan omaava lähestymislaukaus. Pallo hidastuu nopeasti viheriöllä jyrkän alaspäin suuntautuvan kulman ja voimakkaan backspinin seurauksena.

Chippi

Chip-lyönti on matalampi ja pidempi lyönti kuin pitch-lyönti, jota käytetään tilanteissa, joissa pallo on lähellä viheriötä. Chip-lyönnin tavoitteena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, josta se rullaa lähelle reikää tai reikään.

Bunkkerilyönti

Kun lyöntietäisyys on lyhyt, käytetään usein hiekkamailaa Lyönnin tavoitteena on saada pallo mahdollisimman kauas bunkkerista ja mahdollisimman lähelle reikää.

Bunkkerilyönti eroaa hieman tavallisesta lyönnistä siinä, että siinä pyritään lyömään pallon takana ja alla olevaan hiekkaan eikä itse palloon ja nostamaan pallo viheriölle hiekkaa työntämällä.

Bunkkereissa, jotka ovat vielä kaukana lipusta, voidaan käyttää mitä tahansa mailaa riippuen pallon sijainnista, matkan pituudesta ja pelaajan taidoista.

Hiekkaesteillä maila ei saa koskettaa esteen pintaa ennen kuin se on lyönyt. Jos näin tapahtuu, annetaan kaksi rangaistuslyöntiä.

Putti

put golf lyönti

Puttia käytetään sekä viheriöllä että viheriön reunoilla. Golfpallo ei lennä ilmaan, vaan se vierii viheriön pinnalla kohti reikää tai kohti reikää.

Millainen maila on hyvä täydelliseen golf lyöntiin?

Golf mailoissa on runsaasti eroja, tämän takia kannaattaakin hankkia sellainen golfsetti, joka on suunniteltuu juuri sinun mitoillesi.

Esimerkiksi aloittelijan kannattaa hankkia sellainen golfsetti, jossa golfmailat on painotettu niin, että golf lyönti onnistuu paljon helpommin, kuin ammattilaisille tarkoitetuilla mailoilla.

Myös lapsille ja naisille on omia golfsettejä ja mailoja, aloittelijan on hyvä vaihtoehto esimerkiksi vuokrata ja testata eri mailoja ennen ostopäätöstä

Yhteenveto

Jotkut sanovat, että tarvitaan 10 000 golf lyöntiä, ennen kuin voit sanoa osaavasi sen. Näin voi olla, mutta voit silti kehittyä jokaisella lyönnilläsi.

Golfin aloittaminen saattaa olla haastavaa, mutta harjoittelu tekee mestarin. Golfin lyönnit tulisi pelata tasapainoisilla jaloilla, käsillä ja käsivarsilla, jotta saadaan aikaan parempi golfsvingi.

Erilaiset golf lyönnit vaativat erilaisia tekniikoita, mutta perusasiat pätevät aina. Golflyönnit mitataan vaikeusasteen mukaan, ja lyhyemmät lyönnit ovat helpompia kuin pitkät lyönnit.

Golflyönnit luokitellaan avauslyönteihin, pitkiin lyönteihin, lyöntilyönteihin ja bunkkerilyönteihin. Golffarit hallitsevat eri lyöntityypit ajan myötä harjoittelemalla. Golflyöntejä tehdään erityyppisillä mailoilla, kuten draiverilla ja hiekkamailalla.

Pitch-lyönti on korkean lentoradan omaava lähestymislyönti, joka lyödään noin 20-80 metrin etäisyydeltä. Pallo hidastuu nopeasti viheriöllä backspinin vuoksi, joka hidastaa sitä vähitellen ajan myötä, kunnes se pysähtyy

Lopuksi käytetään putteja sekä viheriöllä että sen reunoilla. Golfpallot eivät lennä ilmassa, vaan ne vierivät kohti kohdetta pintaa pitkin